Google´da ilk sayfa kriterleri nedir?

Tarih : 1.3.2015 Okunma Sayısı : 16326

Google’da ilk sayfada çıkmak için ne yapmalı, nedir bu işin sırrı?Google’da ilk sayfada çıkmak neredeyse her şirket için hayati anlamda önemli. Organik ve bedava trafik, gelen kişiler için herhangi bir para ödemiyorsunuz, alakalı anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkıyorsanız, alakasız değil, muhtemel yüksek olasılıkla müşteri, ziyaretçi kitlesini web sitenize çekiyorsunuz, her şirket için bu oldukça kritik ve olmazsa olmaz.
Peki ama bu nasıl olacak? araştırıyorsunuz karşınıza, “SEO“, yani “Arama Motoru Optimizasyonu“, ya da birçok kişinin kullandığı tabirle “Google Optimizasyon” çıkıyor.

Google’da ilk sayfada çıkmak için ne yapmalı, nedir bu işin sırrı?

Evet Herkes bu sorunun cevabının peşinde ve ne yazık ki bu sorunun tek bir yanıtı yok. Ama kesin olan bir şey var, o da Google’ın algoritmasını tamamını kimsenin bilmediği. Google’ın tam olarak neye göre sıralama yaptığını bilmenize imkan yok. Google’ın sıralama algoritmasını etkileyen yüzlerce kriter var. Google’da çalışan birçok kişi dahi tüm kriterleri bilmiyor, adı üstünde bu bir sır ve özenle saklanıyor. Bizde size denenerek sonuçlar alınmış ve işin uzmanlarının kullandığı Arama motoru optimizasyonu yaparken temel olarak dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız. Sitenizi ve içeriklerinizi doğru temeller üzerine kurarsanız etkisini de iyi bir şekilde alabilirsiniz. İşte size Google’ın kendi algoritmasında sıralama yaparken muhtemelen dikkate aldığı 204 kriter.

Peki nedir bu Google’da ilk sayfa kriterleri?

Bazılarının doğruluğu kanıtlanmış bilgilerdir, bazılarının doğruluğu ise tartışmalı bir kısmı da SEO uzmanlarının tahminleri ama hepsi de bu listede yer almakta. Google sitenizin kaderini bu kriterlerin bir kombinasyonu ile belirliyor.

Domain Factors

1. Domain’in Yaşı: Google Webmasters "Matt Cutts" "How does Google determine domain age, and is it important for ranking?"  isimli videosunda der ki: “Altı aylık ve bir yıllık iki domaini kıyasladığımızda, aslında aralarında çok da büyük bir fark olmadığını görürüz.” Başka türlü ifade edersek domainin yaşı bir kriterdir… ama çok da önemli bir kriter değildir.

2. Anahtar Kelimenin Domainde Yer Alması: Eskisi kadar hızla yukarılara taşımasa da anahtar kelimenizin domainde yer alması konuyla ilintili olduğu yönünde algı sağlar. Ne de olsa bir domain adında görünen anahtar kelimelere halen dikkat etmekteler.

3. Anahtar Kelimenin Domainin İlk Kelimesi Olması: Hedeflenen anahtar kelimeyle başlayan bir domainin, anahtar kelimesi domain içinde yer almayan, ya da anahtar kelimesi domainin orta ya da son kısmında yer alan diğer domainlere göre avantaj sağladığı bir gerçektir, öyleyse Anahtar Kelimenin Domainin İlk Kelimesi Olması sıralamda önemli bir etkendir diyebiliriz.

4. Domain tescil uzunluğu: “Değerli (meşru) domainlerin ödemeleri genellikle birkaç yıllık peşin olarak yapılırken , merdivenaltı (güvenilir olmayan) domainler ise nadiren bir yıldan uzun kullanılır. Bu nedenle bir domainin geçerlilik süresinin uzun olması, o domainin güvenilirliğini tahmin edebilmek adına bir kriter olarak kullanılabilir.

5. Alt Domain Adındaki Anahtar Kelime (Subdomain Keyword): Alt domainde yer alan bir anahtar kelimenin sıralamada yükselme sağlayabileceği konusunda fikir birliğine var ve bu bir kriter olarak kullanılabilir.

6. Domainin Geçmişi: Bir sitenin sahibinin devamlılık arz etmemesi ya da çeşitli kereler el değitirmesi (kaynak whois), domaine yönlendirilmiş linklerin de olumsuz olarak değerlendirilmelerine sebep olacaktır. Bu durumda Google’a sitenin geçmişinin “sıfırlanması” konusunda sinyal gidebilir.

7. Tam Eşleşen Domain (Exact Match Domain): Tam olarak eşleşen bir domain adı (EMD) size bir yükselme sağlayabilir… tabii ancak site kaliteli bir siteyse. Ama Tam Eşleşen Domain(EMD) düşük kalitede bir siteyse Tam Eşleşen Domain (EMD) güncellemesi (update) zayıf kalır.

8. Kamuya açık Olan ya da Olmayan Domain Sahibi: Gizli “WhoIs”(domain sahibi kimdir) bilgisi “saklayacak bir şey” olduğunun bir göstergesi olabilir. Google Webmasters "Matt Cutts" 2006 yılında Pubcon’da şöyle dedi: “…Domainlerin kime ait olduğuna baktığımda gördüm ki, hepsinin bilgileri “özel kullanıcı koruma hizmeti” tarafından korunmaya alınmıştı. Bu nadiren karşılaşılabilecek bir durumdu. Whois kullanıcı gizliliği otomatikman kötü olarak algılanamaz, ama bu kriterlerin pek çoğuyla karşılaşmaktaysanız, genellikle tek bir sitesi olan ya da o tarz bir kişiden değil, çok değişik tipte bir webmasterdan bahsediyorsunuzdur.”

9. Cezalandırılan Domain Sahibi (WhoIs): Eğer Google bir kişinin spamci olduğuna kanaat getirirse, o kişiye ait diğer siteleri de daha dikkatli takip edecektir.

10. Ülke Uzantısı (TLD): Ülke uzantısı olan bir Domain (örneğin .cn, .pt, .ca) sözkonusu ülkedeki sıralamada yardımcı olur… ama sitenin dünya çapındaki sıralamasını da kısıtlamış olur.

Sayfa Seviye Kriterleri

11. Başlık Etiketinde Anahtar Kelime Olması: Başlık etiketi bir websitesinin ikinci en önemli içerik yeridir (sayfa içeriğine ilave olarak). Bu nedenle güçlü bir on-page SEO (sayfada SEO) sinyali gönderir.

12. Anahtar Kelimeyle Başlayan Başlık Etiketi: Anahtar kelime ile başlayan başlık etiketleri, anahtar kelimenin sonda yer aldığı başlık etiketlerine göre daha iyi performans sergileme eğiliminde olmaktadırlar.

13. Tanım Etiketinde Yer Alan Anahtar Kelime: İşte bir başka ilgililik kriteri daha. Şu an için çok önemli olmamakla birlikte yine de etkisi vardır.

14. H1 Etiketinde Görülen Anahtar Kelime: H1 etiketleri bir tür “ikinci başlık etiketleridir. Bu korelasyon çalışmasının sonuçlarına göre Google’a bunlarda ilgililik sinyali iletmektedirler.

15. Anahtar Kelime, Belgede En Sık Kullanılan Kelime grubudur: Anahtar kelimenin diğer kelimelerden daha fazla yer alıyor olması bir ilgililik sinyali olarak görülür.

16. İçerik Uzunluğu: Daha fazla içeren içerikler daha geniş oranda kabul görür ve daha kısa olan üstünkörü makalelelere oranla daha çok tercih edilir.

17. Anahtar Kelime Yoğunluğu: Artık öncesinde olduğu kadar önemli olmasa da, anahtar kelime yoğunluğu halen Google’ın bir websitesinin konusuna karar verirken başvurduğu bir kriterdir. Ama bunu abartmak size zarar da verebilir..

18. İçerikteki Gizli Anlamlı İndeksleme Anahtar Kelimeleri (LSI): LSI anahtar kelimeleri arama motorlarının birden fazla anlamı olan kelimeleri süzmelerine yardımcı olur (Örnek: Apple hem teknoloji firması olarak hem de elma meyve olarak)

19. Başlıktaki ve Tanım Etiketlrindeki LSI Anahtar Kelimeler: Websayfasının içeriğiyle birlikte, sayfanın bilgi etiketinde yer alan LSI anahtar kelimeleri Google’ın eşanlamlı kelimeler arasında ayrım yapabilmesine yardımcı olacaktır.

20. HTML ile Sayfa Yükleme Hızı: Google’da Bing’de sayfa yükleme hızını sıralama kriteri olarak kullanırlar. Arama motoru örümcekleri, sayfanızın kodu ve dosya ebatından yola çıkarak sitenizin hızını oldukça doğru bir şekilde tahmin edebilirler.

21. Kopya İçerik: Aynı sitede birebir aynı içerik (hatta hafifçe değiştirilmiş bile olsa) sitenin arama motoru görünürlüğünü olumsuz biçimde etkiler.

22. Rel=Kurallara Uygun: Doğru kullanıldığı takdirde, bu etiket Google’ın sayfayı kopya içerik olarak değerlendirmesini önleyebilir.

23. Chrome ile Sayfa Yükleme Hızı: Google bir sayfanın yükleme süresini daha iyi anlamak için Chrome kullanan veriye de başvurabilir. Bu şekilde hesabın server hızı, CDN kullanımı ve diğer HTML ilişkili olmayan site hız sinyallerine ulaşılmış olur.

24. Görsel (Image) Optimizasyonu: Sayfadaki görseller, dosyalarının adlarına, alt metine, başlığa, tanıma ve resim alt yazılarına göre arama motorlarına önemli ilgililik sinyalleri gönderirler

25. İçerik Güncellemelerinin Yenilenme Sıklığı: Google Caffeine güncellemesi, yeni güncellenmiş içeriklere özellikle zamana duyarlı aramalarda torpil geçmektedir. Bu kriterin öneminin altını çizmek için, Google belli sayfaların son güncelleme zamanını da göstermektedir.

26. İçerik Güncellemelerinin Önemi: Düzenleme ve değişikliklerin düzeyi de sitenin taze kalma kriterlerinden biridir. Tamamen yeni bölümlerin eklenmesi ya da bölümlerin tümüyle kaldırılması, birkaç kelimenin yer değiştirilmesi işlemine nazaran daha anlamlı bir güncelleme olacaktır.

27. Tarihi Güncellemeler Sayfasının Güncellenmesi: Sayfa güncellemesi ne sıklıkla yapılmakta? Günlük, haftalık, 5 yılda bir? Sayfa güncellemelerinin sıklığı da sayfanın taze kalmasında rol oynar.

28. Anahtar Kelimenin Göze Çarpması: Anahtar kelimenin sayfa içeriğindeki 100 kelimenin içinde yer alıyor olması, önemli bir ilgililik sinyali olarak görülür.

29. H2,H3 Etiketlerindeki Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimenizin H2, H3 formatında alt başlık olarak yer alması bir başka zayıf ilgililik sinyali olarak değerlendirilir.

30. Anahtar Kelime Sıralaması: Arama yapan kişinin anahtar kelimesi ile sayfa içeriğinde tam bir eşleşme, anahtar kelimenin yerlerinin farklı sıralandığı kelime dizinlerinden genellikle daha üst sırada yer alacaktır. Örneğin “köpek tıraş etme teknikleri” aramasını ele alalım. “köpek tıraş etme yöntemleri” kelime dizini için optimize edilmiş bir sayfa “tıraş etme köpek yöntemleri” olarak optimize edilen bir siteden daha yukarıda yer alacaktır. Bu, anahtar kelime araştırmasının neden çok çok önemli olduğunu gösteren iyi bir örnektir.

31. Verilen Linkin (Giden Bağlantıların) Kalitesi: Pek çok SEO uzmanı, otorite stelere link vermenin Gooogle’ın gözünde güvenilirliği artırdığını düşünmektedir.

32. Verilen Linkin Konusu: Arama motorları, link verdiğiniz sayfanın içeriğini ilgililik sinyali olarak kullanabilir. Örneğin, sizin sayfanız arabalarla ilgili olsun ve bu siteden sinemayla ilgili bir siteye link vermiş olun. Bu durum Google’ sizin sayfanızı bir araba sitesi değil, bir çizgi film olan “Arabalar” (Cars) ile ilgili bir site olarak değerlendirmesine yol açabilir.

33. Gramer ve İmla Kuralları: Düzgün gramer ve imla, bir kalite göstergesidir.

34. Toptan İçerik: Sayfadaki içerik orijinal midir? Eğer içerik indekslenmiş bir başka sayfadan kopyalanmış ise orijinali kadar iyi bir sırada olmayacak, ya da onun Destekleyici İndeksin de yer alacaktır.

35. Yardımcı Olabilecek Destekleyici İçerik: Yeni basım Google Değerlendirme Rehberi’ne göre, yardımcı olabilecek destekleyici içerik, bir sayfanın kaliteli olduğunun göstergesidir (bunun yanında Google sıralamasında da aynı şekilde değerlendirilir). Örnek olarak kur dönüştürücüler, faiz hesaplayıcılar ve interaktif çözümler verilebilir.

36. Giden Linklerin Sayısı(OBL): Çok aşırı sayıda OBL,(link vermek) Page Rank’i aşağıya çekebilir. Bu da arama görünürlüğüne zarar verebilir.

37. Multimedya: Resimler, videolar ve diğer multimedya ögeleri kaliteli içerik sinyali olarak görülebilir.

38. Sayfaya Yönlendirilen İç Linklerin Sayısı: Bir sayfadaki iç linklerin sayısının, sitedeki diğer sayfalara verilen linklerle kıyaslanması sonucu sayfanın önem derecesine ulaşılabilir.

39. Sayfaya Yönlendirilen İç Linklerin Kalitesi: Domaindeki güvenilir (otorite) sayfalardan gelen iç linkler, düşük PR’ a (PageRank) sahip sayfalardan gelen linklere göre daha etkilidir.

40. Kırık Linkler: Bir sayfada haddinden fazla kırık link bulunması boşlanmış, ya da terk edilmiş bir site işareti olarak algılanır. Google Değerlendirme Rehberi’ne göre (The Google Rater Guidelines Document) anasayfanın kalitesi değerlendirilirken kırık linkler de göz önünde bulundurulur.

41. Okuma Derecesi: Hiç şüphesiz Google web sayfalarının okuma derecelerini göz önünde bulundurur. Fakat bu bilgiyi hangi konuda kullandıkları tartışma konusudur. Bazıları temel okuma seviyesinin daha fazla kitleye ulaşacağı için sayfanızın sıralamasına yardımcı olacağını söylerler. Bununla birlikte Linchpin SEO, okuma seviyesinin kaliteli siteleri, içerik imal eden sitelerden ayırma konusunda bir kriter olduğunu ortaya çıkardı.

42. İlintili (affiliate) Linkler: İlintili linkler sıralamanıza muhtemelen zarar vermeyecektir. Ama haddinden fazla varsa, Google algoritması sizin “zayıf bir ilintili site” olmadığınızdan emin olabilmek için diğer kalite kriterleri konusunda daha titiz davranacaktır.

43. HTML hataları/WC3 doğrulaması(validation): Pek çok HTML hatası ya da şişirme kodlama düşük kaliteli bir sitenin işareti olabilir. Bunun yanında pek çok SEO uzmanı WC3 doğrulamasının bir zayıf kalite sinyali olduğunu düşünmektedirler.

44. Sayfa Sahibi’nin (Host) Domain Otoritesi: Her şey eşit olduğunda otorite bir domainde yer alan bir sayfa, düşük otoriteli bir domaindeki bir sayfadan daha yukarıda yer alacaktır.

45. Sayfa’nın Page Rank’i: Tam anlamıyla birebir ilişkili değildir. Ama yine de genellikle daha yüksek PR sayfalar düşük PR sayfalara göre yükselme eğilimi sergilemektedirler.

46. URL Uzunluğu: Search Engine Journal aşırı derecede uzun URL’lerin arama görünürlüğüne zarar verebileceğini belirtmektedir.

47. URL Yolu: Ana sayfaya daha yakın bir sayfa hafif bir otorite desteği alabilir.

48. İnsan Editörler: Asla onaylanmamış olsa da, Google’ın SERP’leri etkilemek için insan editörlere izin veren bir sistem için harekete geçtiği görülüyor.

49. Sayfa Kategorisi: Sayfanın yer aldığı kategori bir ilgililik sinyalidir. Çok ilgili bir kategorinin bir parçası olan bir sayfa, ilgisiz ya da az ilgili bir kategorinin altında yer alan bir sayfaya göre daha fazla yükselecektir.

50. Yazılı Basın Etiketleri: Etiketler WordPress’e özgü bir ilgililik sinyalidir. Yoast.com a göre: “SEO çalışmanızı geliştirmenin tek yolu içeriğin bir parçasını diğerine ve daha da belirli bir biçimde bir grup gönderiyi de birbirlerine ilişkilendirmek olacaktır”

51. URL’deki Anahtar Kelime: Bir başka önemli ilgililik sinyali.

52. URL Dizini: URL dizinindeki kategoriler Google tarafından okunmakta ve bu sayfanın konusu hakkında içerikle ilgili bir sinyal sağlanabilmektedir

53. Referanslar ve Kaynaklar: Araştırma ödevleri ve tezlerde olduğu gibi alıntı yapılan referans ve kaynakların belirtilmesi bir kalite göstergesidir. The Google Quality Guideline’da der ki, araştırmacıların bazı sayfalara bakarken kaynak konusunda gözlerini dört açmaları gerekir: “Bu konu uzmanlığın ve/veya otorite olmanın önemli olduğu bir konudur.

54. Madde ve Sıra Numarası Listesi: Madde madde ya da sıra numarası ile listelenmiş içerik okuyucularınız için kolaylık sağlayacaktır. Google maddelenmiş ve numaralanmış içerikleri daha çok tercih edebilir.

55. Sayfanın Site Haritasındaki Önceliği: Bir sayfaya sitemap.xml dosyasında verilen öncelik sırası, sıralamayı etkileyebilir.

56. Gereğinden Fazla Dış Link: Sözü edilen Kalite değerlendirme belgesinden direkt olarak alınmıştır: “Bazı sayfalarda haddinden fazla link mevcut. Bu durum sayfanın ne olduğunu anlaşılmaz kılmakta ve Ana İçerik’ten uzaklaştırmakta”

57. Farklı Anahtar Kelimelerdeki Sıralamaların Sayısı: Sayfanın pek çok farklı anahtar kelime de üst sıralarda olması Google için bir kalite göstergesidir.

58. Sayfanın Yaşı: Her ne kadar Google taze içeriği tercih ediyor olsa da, düzenli olarak güncellenen eski bir sayfa, yeni bir sayfadan daha iyi bir performans gösterebilir.

59. Kullanıcı Dostu Düzen: Yine Google Quality Guidelines’ daki makaleden alıntı yapacağız: “En yüksek kalitedeki sayfaların sayfa düzenleri, Ana İçeriğin anında görünür hale gelmesini sağlar”

60. Park Edilmiş (Beklemedeki)Domainler: Aralık 2011’deki bir Google güncellemesiyle park edilmiş (beklemedeki) domainlerin aramada görünebilirliği düşürüldü.

61. Yararlı İçerik: Baclinko okurlarından Jared Carrizales’in dikkat çektiği üzere Google “kaliteli” ve “faydalı içerik arasındaki farkı ayırt edebilmekte.

Site-Level Factors/ Site Seviye Kriterleri

62. İçeriğiniz Değerli ve Özgün bir Muhteviyat Sağlar: Google masaya yeni ya da faydalı bir şey koymayan sitelerin, özellikle de zayıf katılımlı siteleri takip ettiklerini söylüyor.

63. Bizimle Temasa Geçin Sayfası: Daha önce belirttiğimiz Google Quality Document’da “yeterli iletişim bilgisi” içeren siteleri tercih ettikleri bildiriliyor. İletişim bilegileriniz whois (kimdir) bilgilerinizle aynı olmasının daha da olumlu etki yarattığı tahmin ediliyor.

64. Domain Güvenirliği/ Güven Oranı: Site güvenilirliği (sitenize yüksek güvenilirliği olan sitelerden kaç adet link geldiğiyle ölçülür) çok çok önemli bir sıralama kriteridir. TrustRank (Güven Sıralaması) ile ilgili olarak buradan daha fazla bilgi alabilirsiniz.

65. Site Yapılandırması: İyi bir araya getirilmiş site yapısı (özellikle silo şeklinde yapı) Google’ın içeriğinizi konusuna göre düzenleyebilmesine yardımcı olur.

66. Site Güncellemeleri: Bir sitenin ne sıklıkla güncellendiği – ve yeni içeriğin özellikle ne zaman siteye eklendiği- sitenin tamamını etkileyen bir tazelik kriteridir.

67. Sayfa Sayısı: Bir sitedeki sayfa sayısı zayıf da olsa o sitenin güvenilirliği (Authority) konusunda bir sinyal verir. En azından büyük bir siteyi zayıf sitelerden ayırmaya yarar.

68. Site Haritasının Olması: Site haritası arama motorlarının sayfanızı daha kolay ve mükemmel biçimde indekslemesine yardımcı olur ve görünürlüğünü artırır.

69. Site Hizmet Zamanı: Bakım ya da server problemlerinden kaynaklı olarak sitenizin uzun süreler hizmet dışı kalması sıralamadaki yerinize zarar verebilir.

70. Serverin Konumu: Serverinizin nerede olduğu, farklı coğrafi bölgelerde sitenizin sıralamasına etki edebilir. Özellikle coğrafi olarak spesifik yapılan aramalarda serverin nerede olduğu konusu çok önem arz eder.

71. SSL Sertifikası (E-Ticaret Siteleri): Google, SSL sertifikalarını indekslediklerini kabul etti. Bunun sebebi, SSL sertifikasına sahip e-ticaret sitelerini sıralamada daha yukarıda konumlandırmayı tercih etmesidir.

72. Hizmet ve Gizlilik Şartları Sayfaları: Bu iki sayfa, Google’a sitenin güvenilir bir internet üyesi olup olmadığına karar vermesi konusunda yardımcı olur.

73. Site İçinde (On-Site) Kopya Bilgi: Siteniz içinde birbirinin kopyası bilgiler yer alması, sayfanızın görünürlüğünü aşağıya çekebilir.

74. Kırıntı Navigasyonu: Bu, kullanıcılara sitenin neresinde oldukları konusunda yardımcı olankullanıcı dostu bir site özelliğidir. Hem SearchEngineJournal.com, hem de Ethical SEO Consulting bu dizilimin bir sıralama kriteri olabileceğini iddia etmekteler.

75. Mobil Optimizasyon: Google’ın resmi tutumu mobil uyumlu (responsive) bir site yapılması yönündedir. Mobil bir cihazdan yapılan aramalarda responsive (uyumlu) siteler az da olsa ön plana çıkmaktadırlar.

76. YouTube: Hiç şüphesiz YouTube videoları SERP’lerde (belli anahtar kelimelerle arama motorunda web sitesinin konumu) öncelikli olarak muamele görür (belki de Google’ın kendine ait olduğu içindir) Aslında Search Engine Land (Arama Motoru Ülkesi) Google Panda’dan sonra Youtube.com’un trafiğinin arttığını saptadı.

77. Sitenin Kullanılabilirliği: Kullanması ya da yön bulması zor bir site yapısı, sitede geçirilen zamanı, girilen sayfa sayısını ve zıplama oranını düşürerek sıralamaya zarar verebilir. büyük hacimde kullanıcı datasından süzülerek ulaşılan bağımsız bir sıralama kriteri olabilir.

78. Google Analytics’in ve Google Webmaster Tools’un kullanımı: Bazılarına göre bu iki programın sitenizde yüklü olması sayfanızın sıralamasını yükseltebilir. Google’a kullanabileceği daha çok data vermek de sıranıza direkt olarak etki edebilir. (örneğin daha hassas zıplama oranı -bounce rate- , backlinklerinizden ziyaret trafiği alıp almadığınız gibi konular)

79. Kullanıcı Görüşleri/Site İtibarı: Bir sitenin Yelp.com ve RipOffReport.com gibi değerlendirme sitelerinde yer alması algoritmada çok önemli yer teşgil eder. Google bu konuyla ilgili olarak bir gözlük sitesinin müşterilerinden üçkâğıtçılıkla backlink almaya çalışırken yakalanmasından sonra kullanıcı eleştirileri ile ilgili yaklaşımlarını içeren nadir görülen bir yıldırım taslak (a rarely candid outline) yayınladı.

Backlink Factors/ Baclink Kriterleri

80. Link Alınan Domainin Yaşı: Eski domainlerden alınan baclinkler yeni domainlere oranla daha güçlü olabilir.

81. Link Alınan Kaynak Domainlerin Sayısı: Link alınan domainlerin sayısı, Google algoritmasındaki en önemli sıralama kriterlerinden biridir.

82. Farklı C-Sınıf IP’lerden Alınan Linklerin Sayısı: Farklı c sınıfı IP’lerden alınan linkler sayesinde link alabileceğiniz daha geniş bir site havuzuna sahip olabilirsiniz.

83. Link Alınan Sayfaların Sayısı: Link alınan sayfaların sayısı – bazıları aynı domain adresinden geliyor bile olsa- bir sıralama kriteridir.

84. Alt Etiket (Görsel Linkler için): Alt metin, ana metinin görsel bir versiyonudur.

85. edu ya da .gov Uzantılı Sitelerden Alınan Linkler: Matt Cutts’a göre TLD bir sitenin önemini belirleyen bir kriter değildir. Ama yine de SEO uzmanının .gov ve .edu uzantılarının algoritmada özel bir yeri olduğunu unutmaması lazım.

86. Link Alınan Sayfanın PR’ı(PageRank): Link alınan sayfanın PageRank’i önemli bir sıralama kriteridir.

87. Link Alınan Domainin Güvenilirliği (authority): Bir linkin önemini tayin ederken link alınan sitenin güvenilirliği bağımsız bir rol oynayabilir. (örneğin anasayfası PR’ı 3 olan bir sitenin PR’ı 2 olan bir sayfasından alınan link, PR’si 8 olan Yale.edu sitesindeki PR’ı 2 olan bir sayfadan alınan link kadar değerli olmayabilir.

88. Rakiplerden Alınan Linkler: Arama motorunda aynı anahtar kelime sıralamasında konumlanmış başka sayfalardan link almak, o anahtar kelimede sayfanın pozisyon alması için daha önemli olabilir.

89. Link Alınan Sayfanı Sosyal Paylaşım Oranı: Sayfalarının sosyal paylaşım sayıları linkin değerine etki edebilir.

90. Kötü Çevrelerden Alınan Linkler: “Kötü çevrelerden” alınan linkler sitenize zarar verebilir.

91. Kullanıcı Yorumları: Kullanıcı yorumları beyaz şapka SEO kampanyalarının (white hat SEO campaign) bir konusu olsa da, aynı sayfada yer alan bir link kadar değerli olmayabilir.

92. Sayfanın Yer Aldığı Anasayfa Domainine Verilen Linkler: Atıfta bulunulan bir sitenin anasayfasına link vermek, bir sitenin ve dolayısıyla linkin ağırlığını değerlendirmede önemli bir rol oynayabilir.

93. Takip edilmeyen Linkler: SEO’nun en tartışmalı konularından birisidir. Bu konuda Google’ın resmi yaklaşımı şudur: “Genellikle onları takip etmeyiz” Bu demektir ki en azından bazı durumlarda takip ediyorlar... Takip edilmeyen linklerin belli bir yüzde de olması, doğal ve doğal olmayan link profillerinin saptanabilmesi için bir gösterge olabilir.

94. Link Tiplerinin Çeşitliliği: Linklerinizin çok büyük oranda tek bir kaynak çeşidinden gelmesi (örneğin forum profilleri, blog yorumları) webspam işareti olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında çeşitli kaynaklardan gelen linkler doğal bir link profilinin göstergesidir.

95. “Sponsorlu Linkler” Ya da Linkin Yanında Yer Alan Diğer Sıfatlar: “Sponsorlu”, link ortağı” ve “sponsorlu link” gibi kelimer linkin değerini düşürür.

96. İçeriksel Linkler: Bir sayfanın içeriğine iliştirilmiş linkler, boş bir sayfada ya da sayfanın herhangi bir kısmında yer alan linklere göre daha güçlü olarak nitelendirilir.

97. Sayfaya Aşırı 301 Yönlendirmesi: 301 yönlendirmelerinden gelen linkler Webmaster Yardım Videosu’na göre PR’ı biraz düşürür.

98. Baclink Ana (Anchor) Metni: Google’ın orijinal algoritmasının şu tanımında belirtildiği gibi: “Ana metinler, genellikle web sayfaları hakkında web sayfalarının kendisinde bulunandan daha özenli bilgilere sağlarlar.” Belli ki, şu an eskiye kıyasla daha az önemli bir konumdadır (bir webspam sinyali gibi bile algılanabilir). Ama yinede küçük dozlarda da olsa güçlü ilgililik sinyali yollamaya devam etmektedir.

99. İç Linkin Ana Metni: Her ne kadar backlinkin ana metninden daha farklı bir ağırlıkta olsa da, iç linkin ana metni de bir başka ilgililik sinyalidir.

100. Link Başlık Niteliği: Link başlığı, (Bir linkin üzerine geldiğinizde görünen metin) zayıf da olsa bir ilgililik sinyali olarak kullanılır.

101. Ülke TLD’si İçeren Domain(Top Level Domain-uzantı): Ülkelerin uzantılarına sahip üst seviyedeki belli başlı sitelerden link almak (.de, .cn, .co.uk gibi) o ülkede sıralamada yükselmenizi sağlayabilir.

102. Linkin Metin İçindeki Yeri: Bir içeriğin baş kısmında yer alan linkler, içeriğin son kısmında olan linklere göre az da olsa avantaj sağlayabilirler.

103. Linkin Sayfadaki Yeri: Linkin sayfanın neresinde olduğu önemlidir. Genelikle sayfa içeriğine eklenmiş linkler sayfanın alt ya da yan tarafına eklenmiş linklerden daha güçlüdür.

104. Link Alınan Domainin İlgililiği: Benzer bir siteden alınan link, tamamıyla ilgisiz bir siteden alınan bir linkten kesinlikle daha kuvvetli olacaktır. Bu yüzden effective SEO strategy (etkili SEO stratejileri) günümüzde ilgili link almak üzerine yoğunlaşmışlardır.

105. Sayfa Seviye Bağlantısı: Hilltop Algoritması’na göre sayfanın içeriğiyle son derece bağlantılı bir sayfadan alınan link, ilgisiz bir sayfadan alınan linke göre daha güçlü olacaktır.

106. Link’in İçerdiği Metnin Anafikri: Google muhtemelen sitenize yönlenen linkin bir tavsiye, ya da olumsuz bir eleştiri olup olmadığını anlayabilmektedir. Olumlu düşünceler içeren siteler daha ağır basacaktır.

107. Anahtar Kelimenin Başlıkta Yer Alması: Google sayfanızın anahtar kelimesini içeren sayfalardan link almanıza daha sıcak bakar.

108. Pozitif Link Hızı: Pozitif link hızı olan bir site genelikle SERP’te (arama motoru sonuç pozisyonu) yükselme alır.

109. Negatif Link Hızı: Negatif link hızı popülerliği düşüren bir sinyal olduğu için genellikle sıralamadaki yeri düşürebilir.

110. Merkezi Bağlantılı (Hub) Sayfalardan Alınan Linkler: Aaron Wall’a göre bazı konularda en üst kaynak(ya da hub-merkezi bağlantılı) olarak değerlendirilen sayfalardan link alınması özel olarak değerlendirilir.

111. Otorite Sitelerden Alınan Linkler: “Otorite Site” olarak değerlendirilen bir siteden alınan link, küçük ölçekli bir siteden daha çok fayda sağlayacaktır.

112. Wikipedia Sayfalarından alınan Linkler: Linkler nofollow (görünmeyen) olsa bile pek çok kişi, Wikipedia’dan link almanın az da olsa arama motorlarının gözünde güven ve otoriteyi artırıcı etkisi olduğunu düşünmekteler.

113. Co-Occurences (Görüntülenmeler arasındaki bağ): Backlinklerinizin etrafında görünen kelimeler Google’ın sayfanın konusunu saptamasına yardımcı olur.

114. Backlinkin Yaşı: Bir Google patentine göre eski linklerin, yeni tarihli linklere göre daha fazla sıralama gücü vardır.

115. Gerçek Sitelerden Gelen Linkler vs. Splogs: Blog networklarının bu kadar çok yayılmasına bağlı olarak Google “gerçek sitelerden” gelen linklere, sahte bloglara kıyasla daha fazla ağırlık vermektedir. Google Bu ikisini ayırt edebilmek için marka ve kullanıcı etkileşimli sinyalleri kullanmaktadır.

116. Doğal Link Profili: “Doğal” link profiline sahip bir site daha yukarıda sıralanacak ve güncellemeler karşısında daha istikrarlı duruş sergileyecektir.

117. Karşılıklı Linkler: Google’ın Link Şeması sayfasında “Aşırı ölçüde link değiş-tokuşundan” kaçınılması gerektiğini belirtilmektedir.

118. Kullanıcı Tarafından Oluşturulmuş İçerik Linkleri: Google kullanıcı tarafından oluşturulmuş linkleri (UGC) site sahibinin linklerinden ayırt edebilmektedir. Örneğin, WordPress.com’da yer alan bir haber linkinin değerinin, sayfadaki bir kullanıcı yorumundan farklı olduğunu bilmekteler.

119. 301’den Gelen Linkler: 301 yönlendirmelerinden gelen linkler, direkt linklerle kıyaslandığında biraz daha etkilerini kaybedebilirler. Bununla birlikte Matt Cutts’a göre 301’den yönlendirilen bir linkin, direkt linkten pek farkı yoktur.

120. Schema.org Mikroformatları: Mikroformatları destekleyen sayfalar, desteklemeyenlere göre üst sıralarda konumlanabilir. Bu direkt bir yükselme şeklinde de olabilir ya da mikroformatlı sitelerin daha yüksek SERP CTR (arama motoru sonuç pozisyonu-SERP tıklama oranı-CTR)olmasından dolayı da gerçekleşebilir.

121. DMOZ’a (Açık Dizin Projesi) Kayıtlı Olmak: Pek çok kişiye göre Google DMOZ kayıtlı siteler Google’ın gözünde az da olsa ekstra güven kazanmakta.

122. Yahoo! Dizinine Kayıtlı Olma: Uzun zamandır siteleri katalogladığını düşündüğümüzde Yahoo! dizinide algoritmada özel bir yere sahip olabilir.

123. Sayfadaki Dışarı Giden Linklerin Sayısı: PageRank Yüzlerce dışarı giden linke sahip bir sayfada yer alan bir link, birkaç dış linki olan bir sayfaya göre daha az PageRank sağlar.

124. Forum Profili Linkleri: Endütriyel seviyede spam yapılmasından dolayı, Google forum profillerinden gelen linklerin değerini büyük ölçüde düşürebilir.

125. Link Alınan İçeriğin Toplam Kelime Sayısı: 1000 kelimeli bir gönderiden alınan link, içinde 25 kelimelik bir yazı içeren bir linkten daha değerlidir.

126. Link Alınan İçeriğin Kalitesi: Zayıf ya da kısa içerikli linkler, iyi yazılmış, multimedya ile zenginleştirilmiş içeriğe sahip linklere kıyasla daha az değer katacaktır.

127. Sitewide (Sitenin tüm sayfalarında görünen) Linkler: Matt Cutts sitewide linklerin tek bir linkmiş gibi “sıkıştırıldığını” kabul etti.

User Interaction / Kullanıcı Etkileşimi

128. Bir Anahtar Kelime Vasıtasıyla Alınan Organik Tık Oranı: Daha çok tıklanma oranı olan sayfalar, sözkonusu anahtar kelimede belirgin bir SERP (belli anahtar kelimelerle arama motorunda alınan pozisyon) yükseliş sağlarlar.

129. Tüm Anahtar Kelimeler İçin Organik Tıklanma Oranı: Bir sayfanın ya da sitenin tüm anahtar kelimeler için organik tıklanma oranı (CTR) insan-odaklı, kullanıcı etkileşimli bir site olduğu sinyali verebilir.

130. Zıplama (Siteye Hemen Girip Çıkma) Oranı: Tüm SEO uzmanları zıplama oranlarının önemli olduğu konusunda hemfikir olmamakla birlikte, Google’ın kullanıcılarını kalite kontrolörü olarak kullandığı bir yol da olabilir. (insanların hemen girip çıktığı siteler genellikle çok iyi siteler değildir)

131. Direkt Trafik: Google’ın insanların bir siteyi ziyaret edip etmediklerini (ediyorlarsa ne sıklıkta) tespit etmek için Google Chrome’un verilerini kullandıkları onaylanmış bir bilgidir. Direkt trafiği yoğun olan siteler, çok az trafiği olan sitelere göre daha kalitelidirler.

132. Tekrar Trafiği: Kullanıcıların ziyaret ettikleri bir site ya da sayfaya tekrar dönüp dönmediklerine de bakabilmektedirler. Tekrar gelen ziyaretçileri olan siteler Google sıralamasında yükselebilirler.

133. Bloke Edilmiş Siteler: Google bu özelliğe Chrome’da yer vermedi. Fakat Panda bu özelliği bir kalite sinyali olarak değerlendirmektedir.

134. Chrome’a Kaydının Yapılması: Google’ın Chrome tarayıcı kullanım datalarını topladığını biliyoruz. Chrome’da kaydı yapılmış bir sayfa yükseliş sağlayabilir.

135. Google Araç Çubuğu Menüsü: Search Engine Watch’tan Dany Goodwin, Google’ın araç çubuğu menüsünü sıralama sinyali olarak kullandığını belirtmiştir.

136. İçeriklerin sayısı: Pek çok içerik bulunan sayfalar kullanıcı etkileşimliliği ve kalite göstergesi sinyali olarak değerlendirilebilir.

137. Kullanıcıların Sayfada Geçirdikleri Süre: Google, “ziyaretçilerin bir Google aramasıyla geldikten sonra sitenizde geçirdiği süre”ye çok önem vermektedir: Bu konudan bazen “uzun tıklamalar vs. kısa tıklamalar” olarak da bahsedilir. Ziyaretçilerinizin sitenizde bol vakit geçirmeleri bir kalite sinyali olarak değerlendirilebilir.

Özel Algoritma Kuralları

138. Şüphe Duyulan Durumlarda Tazelik İyidir: Google bazı aramalarda daha yeni sayfalara öncelik verir.

139. Şüphe Çeşitliliği Hakeder: Google anlamı tam olarak belli olmayan anahtar kelimeler için (Ted, WWF, ya da ruby gibi) bir SERP’e (Search Engine Results Position-arama motoru sonuç pozisyonu) çeşitliliklere gidebilir.

140. Kullanıcı Tarama Geçmişi: Google hesabınız açıkken sıklıkla ziyaret ettiğiniz siteler sizin arama sonuçlarınızda üst sıralarda çıkarlar.

141. Kullanıcı Arama Geçmişi: Zincir arama daha sonraki aramalarda çıkacak sonuçları etkiler. Örneğin önce “değerlendirme” kelimesini, arkasından da“tost makinesi”ni aratırsanız Google tost makineleri ile ilgili değerlendirmeler içeren aramaları sizin için daha uygun olarak değerlendirir.

142. Coğrafi Hedefleme: Google yerel bir server IP’si olan ve ülke uzantısı bulunan sitelere öncelik tanır.

143. Güvenli Arama: Küfürlü kelime ya da yetişkin içerikli arama sonuçları, Güvenli Arama opsiyonu tercih edilmişse görüntülenmeyecektir.

144. Google Çevreleri: Google kendi Google Plus Çevrenize eklediğiniz siteleri ve yazarları size daha üst sıralarda gösterecektir.

145. DMCA Şikâyetleri: Google DMCA şikâyetleri (içerik koruma şikâyetleri) olan firmaların sıralamasını düşürür.

146. Domain Çeşitliliği: Sözde “Bigfoot Güncellemesinden” sonra her bir SERP (Search Engine Results Position-arama motoru sonuç pozisyonu) sayfasına daha fazla domain eklendiği söylentisi yayılmıştır.

147. Ticaretle İlgili Aramalar: Google bazen uçuşla ilgili aramalarda yaptığı gibi alışverişle ilgili anahtar kelime aramalarında farklı sonuçlar gösterebilir.

148. LokalAramalar: Google genellikle Google Lokal sonuçlarını “normal” organik arama motoru sonuçlarının üzerinde gösterir.

149. Google Haber Kutusu: Bazı anahtar kelimleler Google Haber kutusunu tetikler.

150. Büyük Markaların Tercih Edilmesi: Vince Güncellemesinden sonra Google, çok dolanmadan gelinen araştırmalarda büyük markalara avantaj sağlamaya başladı.

151. Alışveriş Sonuçları: Google bazen Google Alışveriş sonuçlarını organik arama sonuçlarında gösterir.

152. Görsel Sonuçları: Google görsel sonuçlardaki organik sıralamamızı, genellikle Google Görsel Aramaları içinde kullanır.

153. Paskalya Yumurtası Sonuçları: Örneğin “Atari Breakout” olarak gogle görsellerde arama yaparsanız arama sonucu olarak bir bilgisayar oyunuyla (!) karşılaşacaksınız.

154. Markalar için Tek Site Sonuçları: Domain ya da marka’ya yönelik anahtar kelimeler aynı site için pek çok sonuç getirebilir.

Social Signals/Sosyal Sinyaller

155. Tweet’lerin Sayısı: Sayfada bulunan linkler gibi tweetler de sayfanın Google sıralamasını etkileyebilir.

156. Twitter Kullanıcı Hesaplarının Otoritesi: Çok fazla takipçisi olan eski ve otorite Twitter hesaplarından gelen Tweetler (Justin Bieber gibi), yeni ve etisi düşük hesaplardan gelen Tweetlere kıyasla daha etkili olmaktalar.

157. Facebook Beğenilerinin Sayısı: Google, Facebok hesaplarının çoğunu göremiyor olsa da, bir sayfanın aldığı Facebook beğenilerinin sayısını zayıf da olsa bir yükselme sinyali olarak değerlendirmekte.

158. Facebook Paylaşımları: Facebook paylaşımları- yapı olarak backlinke benzerler- Facebook beğenilerinden daha etkilidirler.

159. Facebook Kullanıcı Hesaplarının Otoriterliği: Aynı Twitter’daki gibi, popüler Facebook sayfalarından gelen beğeniler daha etkili olmaktadır.

160. Pinterest İşaretlemeleri: Pinterest pek çok kamusal bilgi içeren çok popüler bir sosyal medya platformudur. Google Pinterest Pinleri (işaretlemeleri) bir sosyal sinyal olarak değerlendirmektedir.

161. Sosyal Paylaşım Sitelerindeki Oylar: Google Reddit, Stumbleupon ve Digg gibi sitelerde yer alan paylaşımları bir çeşit sosyal sinyal olarak kullanmaktadır.

162. Google 1’lerin Sayısı: Her ne kadar Matt Cutts Google ’ın sıralamaya direkt etkisi olmadığını söylemiş olsa da, kendi sosyal ağlarını görmezden gelebildiklerine inanmak zor.

163. Google Kullanıcı Hesaplarının Otoritesi: Google’ın otorite hesaplardan gelen 1’lere, pek takipçisi olmayan hesaplara göre daha fazla önem veriyor olması mantıklı görülüyor.

164. Onaylanmış Google Hesaplarının Otoritesi: Şubat 2013’te Google CEO’su Eric Schmidt şu ünlü açıklamasını yaptı: “Arama sonuçları içinde, onaylanmış bir online profilden gelen bir bilgi, böyle bir bağı olmayan bir içeriğe göre daha üst sıralarda yer alacaktır. Bunun sonucunda kullanıcıların çoğu doğal olarak üst sıralardaki sonuçlara (onaylanmış) tıklayacaklardır.” Onaylanmış otoritelik hâlihazırda bir güven sinyali olarak kullanıyor olabilir.

165. Sosyal Sinyal İlgililiği: Google muhtemelen linki çevreleyen içerik ve metni paylaşan hesaptan ilgililik bilgisini kullanmaktadır.

166. Site Düzeyinde Sosyal Sinyaller: Sitenin tamamındaki sosyal sinyaller sitenin genel otoritesini yükseltebilir. Bu da sitedeki tüm sayfaların aramalardaki görünürlüğünü artıracaktır.

Brand Signals / Marka Sinyalleri

167. Marka İsmi Ana Metni: Markalı ana metin basit, ama güçlü bir marka sinyalidir.

168. Markalı Aramalar: Konu oldukça basit insanlar markaları arıyorlar. Eğer insanlar Google’da sitenizi arıyorlarsa (Örneğin “IDS twitter”, IDS “arama kriterleri”), Google bir markanın tespitini yaparken bunu dikkate alır.

169. Sitenin Facebook Sayfası ve Beğenileri Olması: Facebook sayfası çok sayıda beğeni almış markalar yükselmeye daha meyillidir.

170. Sitenin Takipçileri Olan Bir Twitter Hesabı olması: Çok sayıda takipçisi olan Twitter hesapları “popüler bir marka” sinyali verir.

171. Şirketin Resmi Linkedin Sayfası: Gerçek işletmelerin çoğunun şirket Linkedin sayfası mevcutur.

172. Linkedin’e Kayıtlı Çalışanlar: Rand Fiskin’e göre çalışanlarınızın şirketinizde çalıştıklarını belirten Linkedin profilleri bir marka sinyalidir.

173. Sosyal Medya Hesaplarının Resmi Olması: 10.000 takipçisi ve 2 gönderisi olan bir sosyal medya hesabı, yine 10.000 takipçisi olan çok paylaşımlı ve konuşturan bir hesaba kıyasla daha farklı yorumlanacaktır.

174. Haber Sitelerinde Bahsedilen Markalar: Gerçekten büyük markalar Google Haber sitelerinde devamlı kendilerinden bahsettirirler. Aslında bazı markaların ilk sayfalarında kendi Google Haber kaynakları bulunmaktadır.

175. Yardımcı-Alıntılar: Yan Link verilmeden bahsedilen markalar. Google markalarının link verilmeden isimlerinin geçmesini bir marka sinyali olarak görür.

176. RSS Üyelerinin Sayısı: Google’ın popüler Feedburner RSS Servisinin sahibi olduğunu düşünürsek, RSS üye verisini popülerlik/marka sinyali olarak görmeleri mantıklı gelecektir.

177. Google Yer Listelemesinde Şirket Adresi: Gerçek şirketlerin ofisleri vardır. Google’ın sitenin büyük bir marka olup olmadına karar veriyorken lokasyona da önem gösteriyor olması muhtemeldir.

178. Websitesinin Vergi Ödeyen bir İşletme Olması: SEOMoz’a göre Google sitenin vergi ödeyen bir şirketle bağlantılı olup olmadına bakabilir.

Site içi WebSpam Faktörleri

179. Panda Cezası: Düşük kaliteli içeriğe sahip siteler (özellikle içerik çiftliklerinden alınanlar) Panda cezasına çarptırıldıktan sonra arama sonuçlarında daha az görünür olurlar.

180. Kötü Şöhretli Sitelere Verilen Linkler: Kötü şöhretli sitelere link vermek (örneğin ecza siteleri ya da faizle kredi dağıtan siteler gibi), arama görünürlüğünüze zarar verebilir.

181. Yönlendirmeler: Sinsice yönlendirmelerden kesinlikle uzak durulması gerekir. Yakalanması halinde sayfa sadece cezaya girmekle kalmaz, indeksten de çıkarılabilir.

182. Popuplar ve Dikkat Dağıtıcı Reklamlar: Resmi Google Rater Guidelines Document, popupların ve dikkat dağıtıcı reklamların bir düşük kaliteli site göstergesi olduğunu söyler.

183. Aşırı Derecede Optimize Edilmiş Site: Anahtar kelimeye boğma, sayfayı başlık etiketiyle doldurma, haddinden fazla anahtar kelime kullanma gibi sayfa içi faktörleri içerir.

184. Sayfadaki Aşırı Optimizasyon: Pek çok kişi (Panda’nın tersine) Penguin’in teker teker sayfaları hedeflediğini belirtmektedir (bazı anahtar kelimelerde)

185. Sayfanın Üst Kısmındaki Reklamlar: “Page Layout Algorithm” (Sayfa Dizilim Algoritması) sayfanın üst kısmını reklamla doldurmuş sitelere ceza uygular.

186. Bağlantılı Linkleri Gizlemek: Bağlantılı Linkleri gizlemeye çalışırken çok ileri gitmek(özellikle perdeleme yöntemiyle)cezaya sebep olabilir.

187. Bağlantılı Siteler: Google’ın bağlantılı sitelere hayran olmadığı bir sır değildir. Pek çok kişi, bağlantılı sitelerle değer kazanan sitelerin ekstra incelemeye tabi tutulduğunu düşünmektedir.

188. Otomatik Oluşturulan İçerik: Google otomatik oluşturulan içeriklerin en büyük hayranı sayılmaz. Sitenizin bilgisayar tarafından oluşturulan içerikler yaydığından şüphe duyarsa ceza alabilir, ya da indeks dışı kalabilirsiniz.

189. Aşırı PageRank Elde Etmeye Çalışmak: PageRank yükseltmede aşırıya kaçmak, (tüm giden bağlantıların ya da iç linklerin çoğunun takip edilmemesi) sistemle kumar oynamak gibi değerlendirilebilir.

190. IP Adresinin Spam Olarak İşaretlenmesi: Serverınıza ait IP adresi spam olarak işaretlenmişse, o server üzerindeki tüm siteler zarar görebilir.

191. Meta Etiketi Spamleme: Meta etiketi de anahtar kelimeyle doldurulabilir. Şayet Google algoritmayı kandırmak için meta etiketinize anahtar kelimeler eklediğinizi düşünürse bu sizin sitenize sıkıntı verecektir.

Sayfa Dışı Webspam Kriterleri

192. Olağan Dışı Link Akışı: Ani (ve olağan dışı) link akışı kesinlikle sahte link göstergesidir.

193. Penguin Cezası: Google Penguin tarafından yakalanmış siteler aramalada önemli ölçüde daha az görüntülenecektir.

194. Düşük Kaliteli Link Yüzde’si Yüksek Olan Link Profilleri: Sıklıkla siyah şapkalı SEOlar tarafından kullanılan kaynaklardan (blog yorumlar ve forum profilleri gibi) çok sayıda link almak sistemi aldatmaya yönelik bir sinyal olarak değerlendirilir.

195. Link Alınan Domainin İlgililiği: MicroSiteMasters.com tarafından yapılan meşhur analizde, ilgisiz sitelerden doğal olamayacak şekilde çok link almış sitelerin Penguin tarafından daha şüpheli olarak değerlendirildiği ortaya çıkmıştır.

196. Doğal Olmayan Link Uyarısı: Google, binlerce siteye “doğal olmayan linkler tespit edildiğini bildiren Google Webmaster Tools uyarısı” gönderdi. Bu her zaman %100 geçerli olmasa da, genellikle sıralamada bir düşüşe yol açar.

197. Aynı IP’den Gelen Linkler: Aynı server IP’sine sahip sitelerden olağan dışı sayıda link almak blog ağı link oluşturma sinyali olarak algılanır.

198. “Zehirli” Ana Metin: “Zehirli” ana metine sahip olmak (özellikle ecza ile ilgili anahtar kelimelerde) sitenizin spam, ya da hacklenmiş bir site olduğunun göstergesidir. Her iki türlü de, sitenizin sıralaması zarar görebilir.

199. Bireysel Verilen Cezalar: Google’ın basına da yansıyan Interflora fiyaskosu’nda gördüğümüz gibi algoritma dışı elle cezalar verdiği de bilinmektedir.

200. Link Satmak: Link satmak toolbar PageRank’i kesinklikle etkileyebilir ve arama görünürlüğünüze zarar verebilir.

201. Google Sandbox: Ani bir link akışı alan yeni siteler bazen Google Sandbox’a alınır, bu durum arama görünürlüğünü geçici olarak kısıtlar.

202. Google Dance: Google Dance geçici olarak sıralama sonuçlarını dalgalandırabilir. Bir Google Patent’ine göre bu bir sitenin algoritmayı aldatmaya çalışıp çalışmadığını anlamalarının bir yolu olabilir.

203. Disavow Tool(Tanımama Aracı): Disavow Tool’un kullanımı nagatif SEO mağduru sitelere algoritmik ya da bireysel cezaların kaldırılmasını sağlayabilir.

204. Yeniden Gözden Geçirme Talebi: Başarılı bir gözden geçirme talebi bir cezayı kaldırtabilir.

Derleyen: Ömer ÖZTÜRK



Google´da ilk sayfa kriterleri nedir?