ANDROID NEDİR?
Tarih : 1.3.2015 Okunma Sayısı : 24989ANDROID NEDİR? GOOGLE PLAY NEDİR? ANDROID MARKET NEDİR?
Teknolojinin gelişmesi hayatımızdaki her alana dokunduğu gibi 2.000'li yılların başından itibaren hayatımıza giren cep telefonlarımızı da alabildiğince etkilemiş durumda ve hatta artık onlara ceplerimizden çok ellerimizden düşmediği için CEP TELEFONU yerine AKILLI TELEFON diye sınıflandırır olmuş durumdayız.
"Çep Telefonu Cihazı Telefon Kartı = Görüşme" denklemi "Akıllı Cihaz Data Paketli Telefon Kartı = Online İletişim, İnternet, Yemek Siparişi, Otobüs Saatleri, Kim ne Yapmış, Haberler...." gibi sınırsız bir içerik denklemine yerini bırakmış durumda.
Tabi burada en büyük yük de akıllı telefon cihazlarının içerisinde çalışan ve hayatımızı kolaylaştıran uygulamalar ve bu uygulamaların hayat bulduğu işletim sistemlerine düşüyor.
Günümüzde Mobil cihazlarda, Akıllı Cep telefonlarında internet ile gelen teknolojik gelişmelerin kullanılması için gerek yazılım sektörünün lider firmaları tarafından gerekse cep telefonu üreticileri tarafından yazılmış 10 larca farklı işletim sistemleri olsada bunlardan en yaygın kullanılanlarından birisi de Android işletim sitemidir.
Android, mobil cihazlar yani tablet bilgisayarlar (PDA) ve akıllı cep telefonları için Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Android işletim sistemi tarafından desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dir. Android açık kaynak kodlu olması sebebiyle, aygıtların fonksiyonelliğini arttırmak için uygulamalar yazan ve geliştiren geniş bir geliştirici grubuna sahiptir.
Android işletim sistemli cihazlarda kullanılmak üzere 400.000'den fazla uygulama bulunmaktadır ve bu sayı her geçen gün dahada artmaktadır.
Android işletim sistemli cihazlarda kullanılna bu uygulamalar her nekadar çeşitli siteler üzerinden indirilebilsede en çok Google tarafından işletilen Google Play Android Market kullanılmaktadır.
Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.
Open Handset Allience, 2007 yılının sonlarında Android'i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır.
2008'de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale gelmiştir. Android, linux kernel üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir, bu sistemde ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API c diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, apache harmony üzerine kurulu java-uyumlu kütüphaneler ihtiva eden uygulama iskeleti üzerinden çalışır.Android, derlenmiş java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonerliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı çevresine sahiptir.
Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur.
Çekirdek: Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içermektedir.
Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içermektedir.
Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içermektedir.
Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
Uygulama Katmanı: Doğrudan Java (programlama dili) yle geliştirilmiş uygulamaları içermektedir.
Adroid işletim sistemi yazımızın giriş bölümünde de bahsettiğimiz üzere diğer sistemlere göre daha açık bir sistematiğe sahip. Bu da her nekadar istediğimiz uygulamaya kolayca ulaşılabilmesini sağlasada Linux çekirdekli bu sistem bazen saldırılara karşı açık hedef haline gelmesinede sebep olmabilmektedir. Andorid sistem uygulama mağazası olarak Google Play’i kullanmaktadır. Android cihazlarında genelde 5 tane ana ekran bulunmaktadır. Bu ekranlara widget adı verilen kısa yollar ekleyerek çok daha kullanışlı hale getirebilirsiniz. Menüye girmeden Twitter, Facebook, Foursquare, haberler ve hava durumu gibi onlarca widget ekleyebilirsiniz.
Kullanım kolaylığı ve arayüz konusunda Android işletim sistemi biraz karışık gelesede Google Play üzerinde bulunan 400.000 civarı uygulama sayısı ile sahip dev bir market ve bu marketi Android işletim sistemli cihazlar kullanmaktadır. Market’te birçok uygulamayı bulmak mümkün. Uygulamaların kalitesi ve çeşit sayısı de son zamanlarda ciddi anlamda artmaktadır.
Bu Market’e bağımlı olmadan APK uzantılı uygulama dosyaları da dışarıdan yüklenebilmesi oldukça kullanışlı bir durumdur. Android işletim sisteminin sınırlaması yoktur. Cihazın ekran ışığından ,depolamayı kontrol etmeye kadar her şeye hükmetmek mümkün. Android bir cihaz bilgisayara bağlandığında USB görevi görmekte, dosyalar kolaylıkla aktarılmaktadır. Ayrıca özel yazılım ve işletim sistemi modları ile istediğiniz özelleştirmeleri yapabilirsiniz. Google Android’e çok sık olmasa da güncelleme yapılmaktadır.